blank header

 

De waarde(n) van een wartable

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

 

Al eeuwenlang maken militairen gebruik van een zogeheten ‘wartable’ om voorafgaand aan een operatie situational understanding te krijgen. De wartable is een maquette van het operatiegebied die men gebruikt om posities, routes en doelen visueel te maken.

Het bewustzijn van je omgeving en de impact daarvan op jouw beoogde operatie is van cruciaal belang om je doelen zo goed mogelijk te bereiken. Het visualiseren van het operatiegebied met daarin alle aanwezige (f)actoren helpt enorm om zeker te zijn dat er geen blinde vlekken zijn of dat er tunnelvisie plaatsvind. Met een zo goed mogelijk beeld van het operatiegebied kunnen strategie, tactiek en operatie vorm gegeven worden. Hierbij spreken wij dan over het richten, inrichten en verrichten van de organisatie.

Militairen beginnen met het eind. Oftewel; het doel van de operatie is leidend en dus het uitgangspunt. Door een gedegen situational understanding te krijgen ontstaat ook gelijk het vertrekpunt en komt het daarna aan op het maken van de beste keuzes ten aanzien van de route.

Strategische besluitvorming, zeker in complexe operatiegebieden, vergt militaire precisie en doordat militairen hier al eeuwenlang expertise in hebben opgedaan weten zij goed langs welke vaste punten zij die strategische besluitvorming in moeten richten. Het gaat hierbij om een proces waarbij opperste zorgvuldigheid, maximale creativiteit en vooral veel inzicht benodigd is. Hoe beter het strategisch plan van een operatie, des te beter kan men tijdens de operatie inspelen op veranderingen. Want 1 ding weten militairen zeker; ieder plan is slechts houdbaar tot het eerste schot. Daarna doet de dynamiek van de operatie zijn intrede en komt het aan op het samenspel van de uitvoerders, hun leiders en de doelen die behaald moeten worden.

Militaire planning is zorgvuldig en lijkt statisch maar militaire plannen zijn zodanig ingericht dat ze een flexibele en veerkrachtige operatie ondersteunen. De uitvoerders moeten weten wat het doel is. Ze moeten het overigens niet alleen weten, ze moeten het ook snappen en het onderschrijven. Termen als Mission Command, Commander’s Intent en Thinking Two Steps Up (and Down) zijn in een militaire context dan ook veelgebruikt. Feitelijk komt het neer op de aard en intentie van een plan zodanig implementeren dat een ieder op zijn/haar eigen niveau weet wat er moet gebeuren, ook als er zaken in de operatie veranderen. Dit start allemaal aan de voorkant; tijdens de strategische besluitvorming. En daarvoor is de wartable een zeer waardevol instrument.

Special Forces in Business brengt de wartable naar het civiele domein en ondersteunt zo haar partners bij het winnen van business battles. Wij maken een bepaalde opstelling van een militaire operatie en leren de deelnemers aan de hand van de geschiedenis hoe militaire strategische besluitvormingsprocessen ingericht zijn en hoe deze te gebruiken. Nadat men hier uitgebreid mee heeft kunnen oefenen vegen wij de wartable schoon en mogen de deelnemers zelf hun eigen operatiegebied neerzetten. Eigen troepen worden de workforce van de organisatie, vijandelijke troepen worden de concurrenten, coalitietroepen worden samengeteld uit bonden, medezeggenschap, enzovoorts. Door met exact dezelfde manual te werken als in een militaire setting zal men ervaren dat deze zorgt voor een veel beter beeld van het complete operatiegebied van de organisatie en kan men betere keuzes maken tijdens het strategisch besluitvormingsproces. Vooral veel beter omdat ze zullen aansluiten op een operatie die bestendig is in een continuüm van veranderingen. Strategische besluitvorming is immers niet alleen nodig voorafgaand aan de operatie maar juist ook tijdens de operatie. Daar moet alles en iedereen dan wel op de juiste manier op ingesteld zijn.

Alle grote militaire strategen onderkennen al eeuwen het belang van een wartable sessie. Het is tijd dat de waarde en waarden van dit fenomeen ook ingezet worden door hen die beslissen in een civiel strijdtoneel. Wees je concurrent altijd een stap voor, smeed krachtige allianties en zet je eigen mensen en middelen op de juiste wijze in om het doel te halen. Neem contact op met Special Forces in Business voor een wartable sessie en leer hoe iedere slag gewonnen wordt voordat deze plaatsvind.

Op regelmatige basis organiseren wij wartable sessies op ons hoofdkwrtier te Barneveld. Je kan je inschrijven door je contactgegevens te mailen naar onze businesspartner Lisa de Jong (lisa@sfib.nl), Lisa zal dan contact met je opnemen om een afspraak te maken voor jouw wartable sessie. Een wartable sessie op ons HQ kost € 350,- p.p. ex BTW. De minimale deelname voor deze open inschrijf sessies is zes personen. Dedicated maatwerk wartable sessies (op locatie) voor teams en organisaties zijn uiteraard ook mogelijk. Meer weten? Stuur een verzoek tot een vrijblijvende afspraak naar lisa@sfib.nl of bel vandaag nog naar 085-4867380.

 

Sun Tzu Quote every battle is won before it is fought

Op alle aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten van Special Forces in Business B.V. zijn de Algemene Voorwaarden van Special Forces in Business B.V. van toepassing. Een exemplaar wordt u op aanvraag toegestuurd. Special Forces in Business B.V. is sedert 26 februari 2018 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds deze datum neemt deze besloten vennootschap alle activiteiten, overeenkomsten, daaruit vloeiende verplichtingen en alle middelen van Ares Beheer B.V. over die, tot deze datum, behoorden bij de handelsnaam Special Forces in Business welke, tot deze datum, in eigendom van Ares Beheer B.V. was.

Special Forces in Business B.V.

Anthonie Fokkerstraat 63C

3772 MP BARNEVELD

KvK: 71002200

ING rek: NL 30 INGB 0006 6630 89